İngiltere Musul’u aşağıdakilerden hangisine dayanarak işgal etmiştir?

İngiltere Musul’u aşağıdakilerden hangisine dayanarak işgal etmiştir

Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasından Limni Adası’nın Mondros Limanında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, iki taraf arasındaki savaşı sona erdirdi. 30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası, neredeyse Anadolu’nun tamamı İtilaf Devletleri tarafından işgale uğramıştır. Peki, İngiltere Musul’u aşağıdakilerden hangisine dayanarak işgal etmiştir? İşte merak edilenler haberimizde.

İNGİLTERE MUSUL’U AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİNE DAYANARAK İŞGAL ETMİŞTİR?

İngiltere, Musul’u 1918’de yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra işgal etmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen tepkilere karşılık, Birleşik Krallık, bu işgali antlaşmanın 7. maddesi doğrultusunda yaptığını belirtir. Bu madde şöyledir:

– İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edebilirler.

Bu maddenin antlaşmada yer alması ile İtilaf Devletleri’nin kendi aralarında halihazırda paylaşmış oldukları toprakları, ateşkes yapılmış olmasına rağmen -yasal olarak- işgal edebilmeleri amaçlanmıştır.

İngiltere’nin Musul’u işgal etmesinin baş sebebi, petrol kaynaklarıdır. Osmanlı, Musul’u geri almak istediğinde ise İngiltere’nin desteğiyle “Şeyh Sait İsyanı” çıkmıştı. Askeri güçlerinin iki tarafa da yetmeyeceğini anlayan Osmanlı, Musul’da İngiltere ile savaşmak yerine isyanı bastırmıştı.

Exit mobile version