Abdullah Efendinin Rüyaları kimin eseri, yazarı kim? Abdullah Efendinin Rüyaları konusu nedir?

Abdullah Efendinin Rüyaları kimin eseri, yazarı kim? sorusu arama motorlarında merak konusu oldu. Lise ortaokul ve ilköğretim derslerinde işlenen Türk edebiyat tarihinde önemli bir noktada yer alan  Abdullah Efendinin Rüyaları ile ilgili merak edilen Abdullah Efendinin Rüyaları konusu nedir? Sorusunun yanıtını sizler için haberimizde derledik. İşte detaylar.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Abdullah Efendi’nin Rüyaları özeti ve incelemesi ile ilgili olarak beş hikayenin beşinde de yazar, değişik kişiler gibi görünerek kendi iç dünyasının kargaşasını yansıtır. Peki, Abdullah Efendinin Rüyaları kimin eseri, yazarı kim? İşte detaylar.

ABDULLAH EFENDİNİN RÜYALARI KONUSU NEDİR?

Ahmet Hamdi Tanpınar‘ın öykü kitabı (1943). Kitapta beş uzun öykü Abdullah Efendinin Rüyaları, Geçmiş Zaman Elbiseleri, Bir Yol, Erzurumlu Tahsin, Evin Sahibi.

Bu öyküler, düşle gerçeğin çatışması, kişilerin birbirine karşıt iki ayrı dünyada yaşaması ve birbiriyle çekişen iki kişiliğin bulunması gibi ortak özellikler çevresinde gelişirler. Tanpınar’ı dış dünyadan çok iç dünya, yaşanılan gerçekten çok gerçek dışı olan ilgilendirir.

O, ele aldığı insanın içindeki ikinci adamın peşindedir. Marazı, kuruntulu, görünenin ve bilinenin ardındakini araştıran, daha doğru bir deyişle gerçeği değiştiren, zamanın ve mekânın bilinen boyutları dışına çıkarak düşsel görünümler yaratan, insanın gerçek dünyadaki yaşamasını yöneten, onu huzursuz kılan bir ikinci adamın. Böylece, bilinçaltının zamana ve mekâna bağlı olmayan karmakarışık bir görünümünü sergiler Tanpınar.

Yazarın bilinçli olarak rüya sözcüğünü seçmesi, öykülerinin, içinde yaşadığımız zamanla bağlı olmamasıyla açıklanabilir. Çünkü zamanın üç boyutu olan geçmiş, şimdi ve gelecek Ahmet Hamdi Tanpınar’da iç içedir. Denebilir ki rüya sözcüğü, Tanpınar’ın öykülerini açıklamak için kullanılabilecek tek anahtardır. Rüyada zaman ve mekân kavramı yoktur. Özlemler, doyurulmamış istekler, kısaca bilinçaltı, rüya biçiminde çıkar insanın karşısına. Masal, mitolojik öğeler, hayal ve büyü, bütün bunlar rüya kavramıyla ilgilidir.

Özetlenirse, Abdullah Efendinin Rüyaları, insanın iç dünyasına yönelmiş dikkatler ve gözlemler bütünüdür. Bir şairin, belli bir görüşe bağlı bir düşünürün, plastik özellikler taşıyan bir anlatımla ve felsefî bir tedirginlikle insana bakışı da denebilir buna.

ABDULLAH EFENDİNİN RÜYALARI KİMİN ESERİ, YAZARI KİM?

Abdullah Efendinin Rüyaları eseri, Türk şair, deneme yazarı, siyasetçi, akademisyen ve edebiyat tarihçisi olan Ahmet Hamdi Tanpınar’a aittir.

AHMET HAMDİ TANPINAR KİMDİR, ASLEN NERELİ?

Cumhuriyet neslinin ilk öğretmeni olan Ahmet Hamdi Tanpınar Türk şair, deneme yazarı, siyasetçi, akademisyen ve edebiyat tarihçisi aynı zamanda romancıdır.

Bu şair geniş okuyucu kitlesine Bursa’da Zaman şiiri ile ulaşmayı başarmıştır. Bu şiir şairin hayatında dönüm noktası olmuş ve tanınmasını sağlamıştır.

Şairin doğum tarihi 23 Haziran 1901 olarak bilinmektedir. 24 Ocak 1962 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Tanpınar ailesinin üç çocuğundan en küçüğü olarak yaşamıştır. Lise eğitimini Antalya ilinde tamamlamıştır. Daha sonra eğitimi için İstanbul’a gitmiştir. Babası kadı olarak görev yapmıştır. Bu yüzden Sinop, Siirt, Kerkük beldelerinde de yaşamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Abdullah Efendinin Rüyaları kimin eseri, yazarı kim? Abdullah Efendinin Rüyaları konusu nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap